WITAMINA K2 MK7

Witamina K to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która występuje w dwóch postaciach. Główny typ to filochinon, występujący w zielonych warzywach liściastych, takich jak kapusta włoska, jarmuż i szpinak. Drugi rodzaj, menachinony, znajdują się w niektórych pokarmach zwierzęcych i sfermentowanej żywności. Menachinony mogą być również wytwarzane przez bakterie w ludzkim ciele.
Witamina K pomaga w wytwarzaniu różnych białek potrzebnych do krzepnięcia krwi i budowy kości. Protrombina jest białkiem zależnym od witaminy K, bezpośrednio zaangażowanym w krzepnięcie krwi. Osteokalcyna to kolejne białko, które wymaga witaminy K do produkcji zdrowej tkanki kostnej.
Witamina K znajduje się w całym ciele, w tym w wątrobie, mózgu, sercu, trzustce i kościach. Jest bardzo szybko rozkładana i wydalana z moczem lub kałem. Z tego powodu rzadko osiąga toksyczne poziomy w organizmie, nawet przy dużych spożyciu, co czasami może mieć miejsce w przypadku innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Zalecane ilości
„odpowiednie spożycie” (AI) stosuje się, gdy nie ma wystarczających dowodów do ustalenia zalecanego dodatku dietetycznego (RDA). Szacuje się, że ilość AI zapewnia odpowiednią wartość odżywczą. Dla dorosłych w wieku 19 lat i starszych, AI dla witaminy K wynosi 120 mikrogramów (mcg) dziennie dla mężczyzn i 90 mikrogramów dla kobiet i kobiet w ciąży lub karmiących.
Witamina K a zdrowie
Zakrzepy
Zdrowe kości
Choroba serca
Źródła jedzenia
-
filochinon
-
Zielone warzywa liściaste, w tym kapusta włoska i rzepa, jarmuż , szpinak, brokuły, brukselka , kapusta, sałata
-
Olej sojowy i rzepakowy
-
Sosy do sałatek na bazie oleju sojowego lub rzepakowego
-
Wzmocnione koktajle zastępujące posiłek
-
Menachinony
-
Natto (fermentowana soja )
-
Mniejsze ilości w mięsie, serze, jajkach
Oznaki niedoboru
Niedobór witaminy K u dorosłych jest rzadki, ale może wystąpić u osób przyjmujących leki blokujące metabolizm witaminy K, takie jak antybiotyki, lub u osób z zaburzeniami wchłaniania pokarmu i składników odżywczych. Niedobór jest również możliwy u noworodków, ponieważ witamina K nie przenika przez łożysko, a mleko matki zawiera jej niewielką ilość. Ograniczona ilość białek krzepnięcia krwi po urodzeniu zwiększa ryzyko krwawienia u niemowląt, jeśli nie otrzymują suplementów witaminy K. Oto najczęstsze objawy niedoboru.
-
Dłuższy czas krzepnięcia krwi lub wydłużony czas protrombinowy (mierzony w gabinecie lekarskim)
-
Krwawienie
-
Krwotok
-
Osteopenia lub osteoporoza
Wpływ na kości i układ krwionośny
Przez wiele lat witaminie K przypisywano wyłącznie rolę w procesie krzepnięcia krwi. W wyniku badań okazało się, że witamina ta jest również istotna w procesie regulacji wapnia. Witamina K przyczynia się bowiem do wzrostu poziomu białek MGP (Matrix GLA Protein), odpowiedzialnych za transport wapnia w organizmie. Przy niedoborze witaminy K białka te pozostają nieaktywne, co prowadzi do odkładania się wapnia w naczyniach krwionośnych (żyły, tętnice). Z kolei nadmiar wapnia w naczyniach krwionośnych jest jedną z przyczyn występowania w nich niekorzystnych zmian. Dodatkowo wapń nie może zostać wbudowywany do kości narażając je na osłabienie i problemy zwyrodnieniowe.
Czy wiedziałeś?
-
Leki antybiotykowe mogą niszczyć bakterie wytwarzające witaminę K w jelitach , potencjalnie obniżając w ten sposób poziom witaminy K, zwłaszcza jeśli przyjmuje się lek przez ponad kilka tygodni. Osoby, które mają słaby apetyt podczas długotrwałego stosowania antybiotyków, mogą być bardziej narażone na niedobór i mogą odnieść korzyści z suplementacji witaminy K.
-
Ponieważ witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, najlepiej jest spożywać produkty zawierające witaminę K z pewną ilością tłuszczu, aby poprawić wchłanianie.
